U bent hier

Mountainbiken

Hou je van avontuurlijk fietsen in een prachtig landschap?
Stap dan op je mountainbike en kom naar het mountainbikenetwerk van de Hoge Kempen, meer dan 200 km mountainbikeplezier, bijna volledig op onverharde paden. Het netwerk van de Hoge Kempen: Duinengordel en Nationaal Park.
 

 

Duinengordel

Mountainbiken in de Duinengordel kan via twee lussen die je rond de Oudsberg en Solterheide leiden. Het totale parcours is 45 kilometer lang. De routes lopen voor 97% over onverharde paden en zijn geschikt voor bikers van elk niveau.

Vanop Orshof kan je direct starten op de blauwe 'Solterheide' route. De blauwe route combineert bos- en veldwegen en passeert de steilrand van het Kempisch Plateau in Opitter. Door de bruuske insnijdingen van verschillende beken rij je door een prachtig heuvelachtig landschap, in de volksmond gekend als 'Klein Zwitserland'.
Je kruist ook de historische Geuzenbaan in Gruitrode die haar naam dankt aan de doortocht van Willem van Oranje en zijn Geuzen in 1536 aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

De groene route rond het natuurreservaat Oudsberg loopt door bossen, heide, velden en passeert de typische landduinen. Enkele kuitenbijters in de omgeving van de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen, zijn een uitdaging voor elke mountainbiker.

De lussen kunnen afzonderlijk, of gecombineerd worden gereden.

 

Nationaal Park

Dit netwerk heeft meer dan 160 km mtb-paden, verdeeld over 6 routes. Je kan via 3 verschillende verbindingsroutes vanuit de Duinengordel doorsteken naar de rode lus van het Nationaal Park. En zo verder naar de 5 andere lussen.
Voor de routes in het Nationaal Park is enige mbt-ervaring zeker een pluspunt. De steilrand, die door de overgang tussen de Maasvallei en het Kempisch plateau is ontstaan, zorgt ervoor dat er vaak stevige beklimmingen en afdalingen te nemen zijn met hoogteverschillen tot 45 meter. De routes lopen voor 98% op onverharde wegen.

 

Marathonroute

Voor bikers die de uitdaging graag nog grootser zien, is er de marathon: een tocht van 80km. Zwarte pijlen wijzen hen de weg op deze route tussen Maaseik en Lanaken. Vertrek je op Orshof, wordt het een uitdaging van meer dan 100 km. Zeker een aanrader voor een uitdagende dagtocht.

 

Mountainbikeverhuur

Heb je zelf geen mountainbike dan kan je altijd eentje huren:

huur TREK-mountainbike voor hele dag: 30 euro per dag, helm inbegrepen.